FOLKEMØDET 2024

LIVE Kl. 11:00-12:00 – Debat: Forsikring og Forebyggelse

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Persondatapolitik.
I Accept

KAB-teltet
Teltet for Komplementær og Alternativ Behandling (KAB) er det første af sin slags.
I 2024 får vi, på Folkemødet, for første gang et samlet aktivitets telt for branchen.
Bag initiativet står DAKOBE og i samarbejde med partner-forening DYOM, med hvem vi byder velkommen til en bred vifte af sundheds-debatter og KAB-events under titlen “Vi gør sundhed”.
Du finder KAB-tektet på Kæmpestranden Syd plads J51.

Kl. 11:00 – 11:45 – Event: Vi gør Sundhed: MORGENYOGA med DYOM væk krop og sind med opkvikkende yoga

Kl. 12:30 – 13:30 – Debat: Børn, Unge og Trivsel

Kl. 14.30 – 15.15 – Debat: Yoga – Lækker selvforkælelse eller nødvendig del af sundhedsvæsenet?

Kl. 15:45 – 16:30 – Event: Vi gør Sundhed / Blid Yoga ro, afspænding og meditation med DYOM

Kl. 16:45 – 17:30 – Event: Vi gør SundhedDYNAMISK YOGA – Slip stressen med yoga med DYOM

Kl. 18:00 – 19:30 – Event: Vi gør Sundhed / NADA-Café på Folkemødet


Aktiviteter i detajler

Kl. 11:00 – 11:45 (KAB-teltet J51)

Event: Vi gør Sundhed: MORGENYOGA med DYOM væk krop og sind med opkvikkende yoga

Væk krop og sind med opkvikkende og fokuserende yoga, før en dag fuld af indtryk

Kom og deltag i vores morgenyoga for at oplade krop og sind før Folkemødet går løs. Vi hjælper dig med at gå dagen i møde med klarhed og balance, og måske lidt mere ro. Vores morgen yoga time er skræddersyet til at give dig en opfriskende start på dagen og forberede dig på de udfordringer, der venter dig. Vi kombinerer opbyggende og fokuserende yogaøvelser for at styrke din krop, øge energien og give ro i sindet.

Vi begynder med dyb vejrtrækning og mindfulness-øvelser for at forbinde med kroppen og skabe en bevidst intention for dagen. Vi fokuserer på at trække vejret dybt og langsomt, hvilket hjælper med at reducere stress og øge fokus.
Efter opvarmning bevæger vi os flydende bevægelser der kombinerer stræk, styrke og åndedræt for at vække din krop. Vi arbejder med at opbygge styrke og stabilitet, centrering og balance i klassiske og mere moderne yogaøvelser.

Til sidst en guidet afspænding af hele kroppen, der hjælper med at berolige dit sind og forberede dig mentalt til dagen


Kl. 12:30-13:30 (KAB-teltet J51)

Debat: Børn, Unge og Trivsel

Børn, unge og trivsel  

Et rekordhøjt antal af vores børn og unge er udfordret af en hverdag med stress, eksamen angst, lavt selvværd og mistrivsel?   
Hvordan løfter vi bedst muligt denne gruppe?    

De unges hverdag er fyldt med input fra venner, sociale medier, uddannelsesforventninger, influencere og en stadigt stigende perfekthedskultur, som lægger et konstant pres på præstationsniveauet og som levner stadigt mindre tid og rum til at være, tænke, hvile, restituere fordøje og til blot at være ung. Er stilhed og alenetid blevet så upopulært, at vores børn og unge ikke selv anerkender dette behov?  

Frygten for at skille sig ud, opleve at blive socialt eller blive offer for rygtespredning, på f.eks. sociale medier, er kilde til stadig større belastning, med det resultat, at de unge til tider helt afholder sig fra at prøve kræfter med at definere sig selv. Som behandlere møde vi børn og unge med belastninger, der både fysisk og psykisk over tid sætter sig som angst, depression, modløshed, smerter, hovedpiner, dårligt immunforsvar og inflammationstilstande og meget mere. 
Hvordan sikrer vi, vores børn og unge lige adgang til behandling, støtte og bedre trivsel, som er så tiltrængt og påkrævet?
Vi arbejder oftest med det hele menneske hvor kroppen, sindet og psyken er tæt forbundet, og hvor vi har tiden til at lytte. Vi har roen i klinikken og et stærkt værktøj til at skabe et ikke dømmende rum. Vores behandlinger tager typisk afsæt i de fysiske skader og smerter, der åbner døren til en videre samtale og henvisning hos f.eks. en psykolog eller familieterapeut.  

Er vi i sundhedssektoren tilstrækkeligt gearet til at løfte opgaven og komme de unge i møde, der hvor behovet opstå 

Debat-panel:

  • Rasmus Kjeldahl, direktør for Børns Vilkår
  • Gry Horneman, læge og indehaver af Heartcentered Health
  • Gitte Haag, familiepsykolog og forfatter
  • Sisse Siegumfeldt, børneyoga lærer og indehaver af Blå Himmel Yoga

Facilitator:

Manuela Lærke, formand for DAKOBE, 


Kl. 14.30 – 15.15 (KAB-teltet J51)

Debat: Yoga – Lækker selvforkælelse eller nødvendig del af sundhedsvæsenet?

Yoga – lækker selvforkælelse eller nødvendig egenomsorg?

Danske Yoga- og meditationslærer – DYOM er stolte over at være en del af Folkemødet og glæder sig til at sætte fokus på yogaens betydning for den fysiske og mentale folkesundhed. Under overskriften “Yoga – Lækker selvforkælelse eller nødvendig del af sundhedsvæsenet?” sætter vi fokus på hvordan yogaen støtter sundhedsøkonomien. 

 Vi byder op til en tankevækkende debat om at integrere yoga i det etablerede sundhedsvæsen. Borgere og politikere inviteres til at udforske, hvordan yoga ikke kun er forbeholdt de privilegerede få, men har potentiale til at forbedre folkesundheden og spare på sundhedsøkonomien. DYOM inviterer til en engageret dialog omkring dette emne på Folkemødet på Bornholm torsdag d. 13. juni 2024.

 Under debatten vil vi dykke ned i, hvordan yoga ikke blot er æstetisk og luksuriøst, men også en kraftfuld ressource for at håndtere stress, fremme mental sundhed og lindre fysiske lidelser. Vi vil udfordre politikerne til at overveje, hvordan vi kan etablere en forbindelse mellem yoga og det etablerede sundhedsvæsen til gavn for os alle. 

 For yogalærerne består størstedelen af deres arbejde i at: 

– Støtte dem, der støtter andre, såsom skolelærere, pædagoger og sygeplejersker. 

– Arbejde med den voksende gruppe af borgere ramt af stress. 

– Tilbyde et prisvenligt alternativ til den utilstrækkelige indsats inden for mental sundhed. 

– Arbejde med de fysiske skavanker, som mange døjer med, såsom rygsmerter. 

 Der er behov for politisk interesse i at etablere denne forbindelse mellem yoga og det etablerede sundhedsvæsen, og vi ser frem til at starte denne samtale på Folkemødet. 

Debat-panel: 

  • Sisse Siegumfeldt, yogalærer og bestyrelsesmedlem DYOM
  • Ann-Charlotte Monrad, yogalærer, forperson for DYOM
  • Klaus Peder Klausen, overlæge og formand for Etisk Udvalg, Lægeforeningen
  • Michael Beck, næstformand Psykiatrifonden
  • Søren Valgreen Knudsen, læge, sociolog og nordjysk regionsrådsmedlem

Facilitator:

Iben Hendel Philipsen, Forlaget Rebel with a cause.


Kl. 15:45-16:30 (KAB-teltet J51)

Event: Vi gør Sundhed / Blid Yoga ro, afspænding og meditation med DYOM

Med afspænding, meditation og åndedræt. Find ro med bløde bevægelser og dybe stræk.

Med afspænding, meditation og åndedræt. Find ro med bløde bevægelser og dybe stræk. Genoplad krop og sind, så du kan gå ud og indtage Folkemødet igen. 

Timen starter med dyb vejrtrækning og mindfulness-øvelser for at forbinde med kroppen. Vi fokuserer på at trække vejret dybt og langsomt, hvilket hjælper med at reducere stress og øge fokus. 

Herefter blødgøres kroppen med blide bevægelser, og ledrotationer, hvor alting løsnes lige så stille og roligt. Vi går i dybden med de klassiske problemområder: skuldre, nakke og ryg og arbejder langsomt og med mange liggende og siddende stillinger. 

Vi tager os tid til at være til stede i hver stilling og lytte til vores kroppe. Tager tid til at slippe af med stress og spændinger og dvæle ved processen. 

Timen slutter med guidet meditation og afspænding. Dette giver dig mulighed for at integrere og fordøje yogaen og forholde dig til dit nervesystem helt uden distraktioner. Afspændingen giver dig velfortjent hvile og opladning. Kom og vær med.

Yoga-Event: v./ Kirstine Stenvad, yogalærer og bestyrelsesmedlem DYOM


Kl. 16:45-17:30 (KAB-teltet J51)

Event: Vi gør SundhedDYNAMISK YOGA – Slip stressen med yoga med DYOM

Aktive stillinger og flows der vrider stressen ud af kroppen og giver dig åndedrættet tilbage her på Folkemødets første dag. Kom og deltag i en energisk og styrkende yogatime, der vil varme din krop og klare hovedet fra et overload af indtryk.   

Vi kombinerer flydende bevægelser, styrke og åndedrætsøvelser for at skabe en helhedsoplevelse. Som navnet antyder, indgår der en del flow, dvs. yoga i bevægelse med f.eks. mange solhilsner. Åndedræt og bevægelse kombineres og skaber et rytmisk, meditativt flow.  

Efter opvarmningen bevæger vi os ind i serier af dynamiske stillinger, der fokuserer på styrke, balance og smidighed. Arbejdet med balancer og koordination fokuserer sindet og trækker opmærksomheden ned i kroppen, og ud af hovedet for en stund.    

Til sidst en afspænding der hjælper med at berolige dit nervesystem og skabe klarhed og fokus i dit sind. Deltag i vores dynamiske yoga time for at opleve fornyet energi, styrke og smidighed. Udfordr din krop og sind gennem denne helhedspraksis, der vil efterlade dig følelsesmæssigt og fysisk forfrisket. 

Yoga-Event : v/ Sisse Siegumfeldt, yogalærer og bestyrelsesmedlem DYOM.


Kl. 18:00-19:30 (KAB-teltet J51)

Event: Vi gør Sundhed / NADA-Café på Folkemødet

NADA er 5 små magiske øre-aku nåle, der styrker YIN

NADA hjælper med at stabilisere organismen såvel fysisk som psykisk. Yin stimulerer Qi, blod, hvile, ro, selvpleje, næring, refleksion, afstresning og sindets vej til selvindsigt. 
NADA er ikke rettet mod særlige diagnoser, men kan bruges i alle situationer, hvor en person har brug for bedre stress-håndtering, bedre søvn, mindre rastløshed, angst m.m. 
I NADA-Cafeén sidder du i 45 min. medens NADAén virker. NADA foregår i stilhed og er non-verbal. NADA er for alle, børn, voksne og deres bedsteforældre.

På årets Folkemøde byder vi indenfor i vores NADA-Café i KAB-teltet nr. J51

NADA-Event: v./ Manuela Lærke, NADA-udøver, akupunktør og formand for DAKOBE og Bitten Gubi Mørz, NADA-udøver, massør og zoneterapeut

Kl. 10:00 – 10:45 – Vi gør Sundhed / Morgensang, kor og bevægelse 

Kl. 11:30 – 12:30 – Debat: Forskning og vidensdeling med fokus på kroniske smerter og PTSD

Kl. 16:00 – 17:30 – Vi gør Sundhed / NADA-Café på Folkemødet

Kl. 17:30 – 18:30 – Vi gør Sundhed:  Sunde shots!


Aktiviteter i detajler

Kl. 10:00-10:45 (KAB-teltet J51)

Vi gør Sundhed / Morgensang, kor og bevægelse 

Deltag i fællessang med Folkemødekoret

Det er dejligt at synge, og mere end bare det. Fællessang og kor-harmonier gør dig i godt humør, fordi det udløser endorfin og dopamin, der giver dig en lykkefølelse, virker stress-frigørende og kan endda virke smertelindrende. Det er alt samme side-effekter af det vi godt ved; Man bliver glad af at synge og Folkemødekoret synger dagen i gang på Kæmpestranden fredag morgen. 

Morgensangs Event: v./ Pianist og komponist Jonas Berg og
Formand for DAKOBE, kropsterapeut, sanger og korleder, Manuela Lærke


Kl. 11:30-12:30 (KAB-teltet J51)

Debat: Forskning og vidensdeling med fokus på kroniske smerter og PTSD

Et netop afsluttet forskningsprojekt om behandling med kropsterapi af veteraner med PTSD, viser gode resultater, netop fordi behandlingen er helhedsorienteret, og både arbejder med krop og sind. Veteranerne fik redskaber til at regulere deres følelser, bedre kropskontakt og hjælp til selvhjælp.

Kroniske smerter er blevet en folkesygdom, alt for mange af os har en hverdag med smerter og ubehag og et unødigt stort forbrug af smertestillende medicin.
I Danmark lever over 1,2 millioner mennesker med kroniske smerter. En tilstand, der forringer deres funktionsniveau og livskvalitet betragteligt, og som også rammer pårørende og har samfundsmæssige konsekvenser. Mennesker med kroniske smerter bruger komplementær behandling mere end resten af befolkningen, og komplementære behandlere møder disse mennesker dagligt i klinikkerne.
Seniorforsker ved Syddansk Universitet, Nanna Gram Ahlmark og hendes team i fuld gang med at analysere data fra et eksplorativt studie i kroniske smerter, hvor de undersøger, hvilke komplementære behandlinger mennesker med kroniske smerter bruger, hvad rationalerne bag er, hvordan de kombineres med konventionelle behandlinger.

Ny viden om, hvordan denne gruppe bruger komplementære behandlinger, og hvad de får ud af det, skal give sundhedsprofessionelle bedre grundlag for dialog om emnet med deres patienter.

Hvor finder vi information og viden omkring komplementære behandlingsformer?

Lægeforeningen, Lægevidenskabelige selskaber og Danske Patienter ønsker, i samarbejde med branchen at etablere et forsknings- og videnscenter, hvor evidensbaseret forskning af KAB bliver registreret og skal gøre det muligt for patienter, pårørende, læger og behandlere at finde råd og vejledning om komplementerende behandlingsformer.

Debat-panel: Nanna Gram Ahlmark

  • Nanna Gram Ahlmark, Seniorforsker ved Statens Institut for Folkesund, SDU
  • Klaus Peder Klausen, overlæge og formand for Etisk Udvalg Lægeforeningen
  • Annette Wandel, Vicedirektør i Dansk Patienter.

Facilitator:

Manuela Lærke, Formand for brancheforeningen DAKOBE Danmarks Komplementære Behandlere.


Kl. 16:00 -17:30 (KAB-teltet J51)

Vi gør Sundhed / NADA-Café på Folkemødet

NADA er 5 små øre-aku nåle, der styrker YIN.

NADA hjælper med at stabilisere organismen såvel fysisk som psykisk. Yin stimulerer Qi, blod, hvile, ro, selvpleje, næring, refleksion, afstresning og sindets vej til selvindsigt. 
NADA er ikke rettet mod særlige diagnoser, men kan bruges i alle situationer, hvor en person har brug for bedre stress-håndtering, bedre søvn, mindre rastløshed, angst m.m. 
I NADA-Cafeén sidder du i 45 min. medens NADAén virker. NADA foregår i stilhed og er non-verbal. NADA er for alle, børn, voksne og deres bedsteforældre.

På årets Folkemøde byder vi indenfor i vores NADA-Café i KAB-teltet nr. J51

NADA Event: v./ Manuela Lærke, Formand for DAKOBE, NADA udøver, kropsterapeut og  akupunktør og Bitten Gubi Mørz, NADA udøver, zoneterapeut og massør


Kl. 17:30-18:30 (KAB-teltet J51)

Vi gør Sundhed:  Sunde shots!

Vi laver sunde og farverige shots i KAB teltet, kom endelig forbi og smag.

Deltager:

  •  Anja Christensen, næstformand for DAKOBE
  •  Bitten Gubi Mørz, NADA udøver, zoneterapeut og massør

Kl. 09:00-10:00 – Vi gør sundhed: YogaMedi-Træning

Kl. 11:00-12:00 – Debat: Forsikring og Forebyggelse

Kl. 13:00-14:30 – Samtale: Sundt Chok, samtale om åndedrætsteknikker og isbade


Aktiviteter i detajler

Kl. 09:00-10:00 (KAB-teltet J51)

Vi gør sundhed: YogaMedi-Træning

YogaMedi-træning kombinerer meditations- og åndedrætsteknikker med øvelser fra Hatha og Yin yoga.

YogaMedi, virker afstressende, opbyggende og mentalt styrkende, idet det øger lungekapacitet og iltoptagelse, beroliger nervesystemet, bearbejder bindevævet, og styrker din kernemuskulatur. 

Du sidder i KAB-teltet på en stol. YogaMedi-træning er hjælp til selvhjælp med helt enkle øvelser.

Yoga-Medi Event: v./Manuela Lærke, kropsterapeut og formand for DAKOBE, .


Kl. 11:00-12:00 (KAB-teltet J51)

Debat: Forsikring og Forebyggelse

Vi skal kunne vælge de behandlingsformer vi hver især har brug for

Kropsterapien er et af de mange stærke værktøjer, som den komplementære behandlingssektor tilbyder. En veluddannet kropsterapeut med et højt fagligt niveau kan afhjælpe stress og angst samt kroppens fysiske reaktion, da behandlingen er helhedsorienteret og der således arbejdes med årsagen til problemets opståen. 

Med forebyggende behandling i sundhedsforsikringerne kan vi forhindre varige skader og lange sygdomsforløb, som kan føre til tabt erhvervs- og arbejdsevne. Lad os lytte til de 1.2 mill. danskere, der hvert år bruger komplementær behandling til lindring og forebyggelse og gøre det til pejlemærke for kvalificerede behandlingstilbud. Vi ønsker at branche repræsentanter bliver del af screeningsprocessen i implementering af komplementære behandlingsformer ved tab af erhvervsevne. 

Hvordan får vi udbredt viden om forskningsresultater, case studies og anden evidensbaseret empiri, så vi kan understøtte resultaterne? 

Debat-panel:

  • Anja Funder, forsker, akupunktør, repræsentant i arbejdsgruppen for etablering af Videns- og Forskningscenter for KAB i Danmark.
  • Thomas Brenøe, direktør i Forsikring & Pension.

Facilitator:

Manuela Lærke, formand for DAKOBE, forskningsansvarlig, behandler og klinikinderhaver.


Kl. 13:00-14:30 (KAB-teltet J51)

Samtale: Sundt Chok, samtale om åndedrætsteknikker og isbade

Mød David Owe (INNERCISE) i snak med DAKOBE og DYOM, om åndedræt, vejrhold, og kolde isbade (Husk badetøj).

David Owe kalder det Sundt Chok, når han tager is-bad for at styrke det fysiske velbefindende ved kontrolleret at træne kroppens stressrespons system.  

Manuela Lærke, sanger, akupunktør og kropsterapeut, taler om Yin og Yang i nervesystemet, når hun arbejder med åndedrættet og med afbalancering af det sympatiske og parasympatiske nervesystem.  Formand for DYOM og Yogalære, Ann-Charlotte Monrad taler om at styrke krop og sind ved at trække og strække tempoet ud af en travl hverdag.

Mød de tre i en samtale om åndedræt, vejrhold, stress-behandling og helhedssyn, når de mødes i KAB-teltet omkring tønderne med det is-kolde vand.  

Kom og prøv selv kræfter med de kolde bade og få sunde åndedrætsteknikker til stresshåndtering, stimulering af nervesystemet og ekstra fokus, ro og indre styrke af de to terapeuter.

Deltagere: 

  • David Owe, psykolog og med-indehaver af INNERCISE 
  • Manuela Lærke, kropsterapeut og formand for DAKOBE
  • Ann-Charlotte Monrad, forperson for DYOM og yogalærer