Du må selv være den forandring, som du ønsker at se i verden – Mahatma Gandhi.
Hvorfor?”
Fordi Mahatma (1869-1948), med hans ikke voldelige civile ulydighed, blev grundlægger til den moderne pacifisme, dvs. bestræbelsen på at undgå krige.

I vores branche kunne vi indbyrdes, (sagt i al stilfærdighed), godt trænge til at lade os inspirere … Og så kan jeg godt lide tanken om at prøve at skabe de forandringer, man synes, der er behov for.
Jeg skal prøve at forklare, åbent, præcist og så pacifistisk som muligt …

Men først;
I DAKOBE gør vi ikke noget, vi ikke må!
Der er tydeligvis nogen, der ser en interesse i at udlægge det sådan, (men … altså … Gandhi!)

Vi arbejder for bedre vilkår for vores fag, vi kæmper for vores branches respekt, anerkendelse og også for en højere grad af offentlig bevågenhed om det velfærdsløft, vi bidrager med.

Derfor medvirker vi i forskning og dokumentation, vi forhandler forsikringsaftaler, arbejder for KAB som fag på de sundhedsfaglige grunduddannelser, vi deltager i Folkemødet og vi registrerer nye behandlingsformer, herunder Kropsterapi OG Yoga-behandlere.

Yoga’en (med DYOM i spidsen) har siden 2020 råbt højt om uligheden på flere områder, men særligt én forventes at ramme ekstra hårdt, nemlig en ny mulig moms på hold-undervisning, (grundet et mærkeligt EU-direktiv). Det er en skam, for det bliver en sær-skat på et af vores fag og dermed på vores faglighed som branche.
– Som om corona, nedlukning og hjælpepakke-problemer ikke var slemt nok …

Vi definerer nu uddannelses-kravet, vi tjekker, godkender og registrere derfor Yoga-behandlere, på lige fod med “Øvrige Hovedfag”. (Se hjemmesiden). Det må vi godt!
Det er ret beset én af de ting, vi som brancheorganisation er her for. Når karens-tiden er ovre kan vi, hvis vi vil, søge om RAB-registrering til titlen RAB i Yogaterapi. (Vi beskriver det mere indgående i blad 273).

VORES paraplyorganisation LNS er vidende om og indforståede med vores fælles arbejde, DYOM og DAKOBE imellem.
LNS’s formand har endog gentagende gange anbefalet, at ‘man’ tog kontakt direkte til os for at få opklaret eventuelle misforståelser.
På trods af det er der uden dialog eller spørgsmål sendt os en såkaldt bekymringsmail til både DYOM og DAKOBE medio august. Samt tilsyneladende en form for ‘officiel klage’. Den sidste undlader vi at gå ind i, da vi ikke har set den på tryk ved selvsyn.
Men –
Så meget for samarbejde, åbenhed, brobygning og fælles løft af branchen.

Vi har valgt at give svar på diverse ‘bekymringer og tiltaler’ og vi har LNS’s opbakning til vores kommunikation, dokumentation og adfærd.
De samlede skriv og svar finder I her:
Orienteringssvar vedrørende Registrering af Yoga-behadling – Bekymrings-klage og minus-kommunikation

Bestyrelsen.